Café Loca
salsakaféet i Göteborg
Recept från Café Loca
Café Locas bönsoppa
4 personer
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 liten röd chili
1 pkt bacon
1 burk stora vita bönor (smörbönor)
4 tomater
8 dl buljong
gör så här:
finhacka lök, chili och vitlök
skär baconet i tärningar
tärna tomaterna i små kuber
skölj bönorna väl
fräs lök, vitllök,chili och bacon
häll i hackade tomater och bönor
koka ihop
mixa lite lätt, ej mosa allt
koka ihop buljongtärningar med vatten i separat gryta
häll i buljongen i soppröran
koka ihop
krydda efter tycke och smak med
basilika
citron
sv peppar
salt (jag tar inget salt för jag tycker bacon o buljong ger tillräckligt)
om du vill servera vegetariskt
uteslut bara baconet
jag brukar fräsa den med lite chili och vitlök och servera den i en skål brevid så kan man välja själv om man vill ha kött i eller inte
Tomat och pastasoppa
4 portioner
2 dl pasta, t ex hjul
2 vitlöksklyftor eller 1 gul lök (jag tog lite av varje)
smör/margarin
1 burk passerade krossade tomater (400g)
4 dl vatten
2 1/2 dl matlagningsgrädde
2 hönsbuljongtärningar
1 dl färsk eller fryst basilika
1/4 krm kayennepeppar
50 g fetaost
gör så här:
Skala och hacka löken, fräs med matfett i panna.
Häll på tomater, vatten och grädde.
Lägg i buljongtärningar och pasta.
(Hacka färsk basilika) Blanda ner basilika, och kayennepeppar.
Koka tills pastan är klar.
Smula ner fetaost i soppan.
Hemavans äppelkaka
8-10 portioner
5-6 äpplen, skalade och grovrivna
3 ägg
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 dl crème fraiche
1 dl nötkärnor eller sötmandel, hackade
1-2 tsk mald kanel
gör så här: Blanda alla torra
ingredienser till pajdegen. Finfördela fettet i
mjölblandningen och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut
den i en pajform ca 26 cm i diameter och ställ den i kylen
ca 30 minuter. Bred ut äpplena över pajdegen. Förgrädda i
mitten av ugnen 10 minuter, 175 ºC. Vispa ihop äggen med strösockret
och vaniljsockret. Rör ner crème fraichen och häll
blandningen över äpplena. Strö över nötter eller mandel och
kanel. Grädda ytterligare ca 40 minuter, 175 ºC. Servera ljummen med
lättvispad grädde, vaniljsås eller glass.